Szybkie i proste przepisy na przekąski

0 168

Chociaż bardzo chętnie lubimy przygotowywać różnego rodzaju przyjęcia czy też imprezy, nie zawsze mamy czas, aby spędzić pół dnia w kuchni. Zastanawiamy się jakie dania przygotować, czym zaskoczyć swoich gości. Właśnie wtedy warto sięgnąć po przepisy szybkich i prostych przekąsek, które na pewno zaskoczą twoich znajomych!

Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego między głównymi posiłkami, czy podczas imprez lub różnego rodzaju przyjęć. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Chociaż w sklepie znajdziemy pełno takich produktów: chipsy, paluszki, krakersy, to są one jednak niezdrowe i warto czasami przygotować coś własnego.

Serowe paluszki!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1/2 startego żółtego sera,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Ciasto składamy i przyklejamy. Sklejone ciasto kroimy na paski 2 cm szerokości. Delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na koniec pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok 15 -20 minut na złoty kolor. Smacznego!

Ciasto francuskie z serem

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • ser typu lazur,
  • ser mozzarella,
  • ser typu brie lub camembert,
  • masło roztopione.

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadracik smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła i układamy na nim po kawałeczku z każdego typu sera. Zapiekamy w 230 st. C ok. 10 – 15 minut (lub do zrumienienia ciasta).

Szaszłyczki a`la caprese

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe,
  • serek mini-mozzarella,
  • bazylia świeża,
  • wykałaczki.

Przygotowanie:

Wykonanie tej przekąski jest niezwykle proste. Pomidorki kroimy na pół. Nakładamy pół pomidorka, serek, znów pół pomidorka a na koniec wbijamy listek bazylii i gotowe!

Coś dla fanów tuńczyka!

Składniki:

  • 2 bagietki ok 20 cm długości,
  • papryka czerwona,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka tuńczyka,
  • masło,
  • ketchup,
  • starta mozzarella.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180C. Następnie bagietki przekrawamy wzdłuż. Smarujemy masłem, paprykę kroimy w małą kostkę i kładziemy na pieczywie, na to kawałki tuńczyka, kukurydzę, polewamy ketchupem i posypujemy mozzarellą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zapiekamy w piekarniku przez ok 8 min.

Roladki z szynki!

Składniki:

  • 5-6 plastrów szynki konserwowej,
  • 250 g serka ricotta fresca,
  • 1 mały,świeży ogórek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • szczypiorek do ozdoby.

Przygotowanie:

Szynkę równo rozkładamy na desce do krojenia. Następnie ogórek i paprykę kroimy na równe paski. Każdy plasterek szynki smarujemy serkiem ricotta, potem układamy na nim po kawałku ogórka i papryki, zwijamy ciasno każdy plasterek .Roladki odkładamy do lodówki, przed podaniem kroimy na pół.

Coś na słodko – deser malinowy

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • różowy barwnik,
  • 200 g malin mrożonych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 ciasteczka,
  • kakao do posypania.

Przygotowanie:

Rozpuszczamy żelatynę w kubeczku, odstawiamy aby ostygła, ale się nie ścięła. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, i barwnik. Gdy żelatyna jest chłodna, dodajemy ją do śmietany i chwilę miksujemy, aby się dobrze rozprowadziła. Dodajemy maliny, mieszamy łyżką. na dno kieliszków kruszymy ciasteczka i na to wkładamy nasz mus do kieliszków, posypujemy wierzch kakao. Gotowe.

 

Smacznego!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.