5 produktów przyspieszających metabolizm

0 145

Spowolniona przemiana materii może sprawić, że mimo wielu wysiłków nie udaje się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Sprawnie działający metabolizm to klucz do skutecznego odchudzania. Dieta przyspieszająca metabolizm powinna przede wszystkim zawierać produkty bogate w błonnik. Gdzie ich szukać? Jak przyspieszyć metabolizm za pomocą naturalnych składników? Oto nasze propozycje 5 zdrowych produktów, które wspierają przemianę materii i pracę układu trawiennego.

Jabłka

Jedzenie jednego jabłka dziennie może znacznie wspomóc pracę metabolizmu. Jabłka posiadają duża zawartość pektyn, a więc rozpuszczalnych form błonnika pokarmowego. Jedno średnie jabłko to aż 3,5g łatwo przyswajalnego błonnika, czyli prawie ⅕ dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ten rodzaj błonnika pomaga uregulować goposdarkę cukrowo-insulinową. Jak wiadomo, skoki insuliny są jedną z głównych przyczyn tycia. Jedzenie jabłek zmniejsza także ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego oraz cukrzycę. Jedno średnie jabłko to zaledwie ok. 80 kcal, a więc zaledwie 4% przeciętnego dziennego zapotrzebowania na kalorie u dorosłej osoby.

Siemię lniane

Siemię lniane to niesamowicie uniwersalny produkt zaliczany do tzw. superfoods. Drobne ziarenka lnu zawierają w sobie dużą ilość zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Błonnik nierozpuszczalny wspiera pracę jelit, reguluje częstość wypróżnień i zapobiega zaparciom. Oprócz błonnika siemię zawiera także cenne kwasy omega 3, dużo białka oraz moc witamin.Siemię lniane występuje w postaci drobnych pestek i zmielonego proszku. To w jaki sposób go użyjemy zależy tylko do nas. Można jej jeść po prostu w formie kleiku, który powstaje z gotowanego siemienia. Można też dodawać je do sałatek, dosypywać do jogurtów i koktajli, używać do zagęszczania sosów oraz jako dodatek do pieczenia ciast.

Zielony jęczmień

Ten produkt przeprowadził prawdziwą rewolucję w dietach odchudzających. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin z grupy A i B, witaminy C oraz licznych minerałów również jest zaliczany do superfoods. Zielony jęczmień przyspiesza przemianę materii, reguluję perastyltykę jelit i uzupełnia niedobory mikroelementów w organizmie. Jego jedyną wadą jest smak. Z tego powodu wiele osób decyduje się na zakup zielonego jęczmienia w formie tabletek. Jednak najlepiej przyswajalną formą tego produktu jest rozpuszczalny w  wodzie proszek, który należy wypić na 30 minut przed posiłkiem. Można go również dodać do soku – w ten sposób specyficzny smak jest prawie niewyczuwalny.

Ostre przyprawy

Pikantne przyprawy mają działania termogenne. Oznacza to, że po ich spożyciu podnosi się temperatura ciała. Wraz ze wzrostem temperatury uwalniane są hormony nadnerczy wykorzystywane do spalania kalorii. Dodatek ostrych przypraw pomaga także regulować poziom insuliny we krwi. Jakie przyprawy mają takie działanie? Ich wybór jest bardzo duży. Może to być chilli, pieprz cayenne, ostra papryka (także wędzona), wasabi lub kurkuma. Pamiętajmy jednak, że nadmiar ostrych przypraw może wywołać reakcję przeczyszczającą.

Otręby

Otręby są produktem ubocznym uprawy zbóż. Często stosuje się je na dietach odchudzających, ponieważ dostarczają maksymalnej ilości błonnika przy minimalnej podaży kalorii.  Otręby przyspieszają przemianę materii, normują poziom glukozy we krwi i wspierają perystaltykę jelit. Dodatkowo stanowią źródło witamin z grupy B i składników mineralnych. Otręby można bez trudu zakupić w każdym większym supermarkecie. Występują w różnych odmianach: pszenne, żytnie, gryczane, orkiszowe i ryżowe. Wszystkie zawierają błonnik i inne cenne substancje. Warto jednak uważać z ich ilością. Nadmiar otrębów może prowadzić do zaparć, bólu brzucha i podrażnienia jelit. Optymalna ilość to 2-3 łyżki dziennie.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.