Ciasta z owocami

0 325

Właśnie rozpoczyna się sezon bogaty w przeróżne owoce. Niedługo lato, więc nie są one bardzo drogie. Dlatego też należy z nich korzystać, dopóki znajdziemy je na sklepowych półkach.

Każdy z nas uwielbia słodkości, a zwłaszcza ciasta. W internecie możemy znaleźć mnóstwo rozmaitych przepisów na ciasta, ciasteczka. Jednak skoro idzie lato, warto postawić na wypieki z owocami, lekkie, puszyste i przede wszystkim słodkie.

Kruchotka malinowa

Proste ucierane i kruche ciasto, idealne dla fanów malin. Wygląda przepysznie i nadaje się nie tylko na przyjęcia, ale również zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Zachwyć swoich znajomych kruchotką!

Składniki:

spód:

  • 200 g masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 270 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

krem:

  • 500 g serka mascarpone (zimnego),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu,
  • 50 g cukru pudru.

dekoracja:

  • 500 g malin,
  • 40 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Masło pokroić w małą kosteczkę i odstawić na około pół godziny aby zmiękło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza brzegi blaszki. Masło i cukier puder ubić na puszystą masę (ok. 5 – 7 minut). Dodać żółtko i ubijać przez ok. 2 minuty, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blaszki i wyłożyć nim dno. Spód podziurkować widelcem i piec przez ok. 23 minuty na złoty kolor. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Podczas przygotowania kremu należy ser mascarpone umieścić w misce, dodać sok z cytryny, wanilię i cukier puder, ubijać mikserem przez około 2 – 3 minuty aż będzie sztywny, gęsty i puszysty, zwiększy swoją objętość. Dodać 300 g malin (2/3 ilości) i wymieszać. Wyłożyć na całkowicie ostudzonym spodzie ciasta, posypać resztą malin. Udekorować roztopioną czekoladą. Można od razu podawać lub schłodzić godzinę w lodówce. Jeśli ciasto dłużej leży w lodówce, warto przed podaniem ocieplić je w temp. pokojowej.

Rabarbar króluje!

Nie każdy lubi rabarbar, który zazwyczaj jest kwaśny. Jednak może właśnie w tym cieście przekonasz się do tego owocu? Spróbuj!

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 600 g rabarbaru,
  • cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 80 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 – 25 cm wysmarować masłem.

Kruszonka: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.

Ciasto: Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.

Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 – 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.